vineri, 2 iulie 2010

Memoria unui oraş

Sunt locuri pitoreşti care ne încântă şi dau aripi oraşului nostru. Recunosc că îmi place să urc treptele care duc spre Cetăţuie. De pe colinele dealului Cetăţuii se văd ca în palmă edificiile reprezentative ale oraşului.
Drumul spre Cetăţuie îmi aduce aminte de o Capelă creştină, spre care-mi îndreptam paşii, unde îngrijea părintele Suciu. Şi în drum spre Capelă, prietenii îmi dezvăluiau secretele Cetăţuii, clădite în anii 1715- 1735, cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn şi înconjurată de bastioane, după planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti. Fortificaţia a fost ridicată având ca scop asigurarea controlului asupra oraşului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, fiind folosită şi ca închisoare, în perioada Revoluţiei de la 1848. În acest loc a fost întemniţat şi executat la 11 mai 1849 eroul Revoluţiei, pastorul sas Stephan Ludwig Roth.
Azi o cruce imensă ne vorbeşte despre destinul celor întemniţaţi în Cetăţuie şi despre o memorie vie pentru eroii oraşului.