joi, 9 iunie 2011

Teodora Jurma oglindind „Viaţa albastră a dunelor”

La data de 8 iunie 2011, la Bastionul Croitorilor din mun.Cluj-Napoca, a avut loc lansarea volumului de versuri „Viaţa albastră a dunelor” a lui Teodora Jurma. Carte editată de Casa Cărţii de Ştiinţă, în anul 2010. În prefaţa volumului semnată de scriitorul Ion Cristofor se precizează sensibilitate timidă a poetei care cartografiază spaţiul intim în identificarea unei punţi metaobsesive a realului şi imaginarului.
Teodora Jurma este la a treia apariţie editorială proprie după ce a scos la lumină volumele de versuri „Secunde cu ochi de bufniţă”, editura Napoca Star, anul 2004, şi „Clopotul din statui”, editura Grinta, anul 2006. Totodată, trebuie remarcată prezenţa Teodorei Jurma în volumele colective de poezie a editurii Etnograph „Miresme de orgă”(2004) şi Peregrini prin timp(2007).
Teodora Jurma s-a născut la 15 septembrie 1970, în oraşul Luduş, judeţul Mureş şi este profesor de fizică la una din instituţiile şcolare clujene.
Volumul „Viaţa albastră a dunelor” este dedicat părinţilor săi Doina, Maria şi Corneliu, dar şi părinţilor spirituali pr. Simion Cristea şi pr. Iulian Benche.
În cadrul evenimentului, scriitorii clujeni Rodica Marian, Constantin Zărnescu, Dan Marius Drăgan sau Ioan Marinescu i-au vorbit publicului prezent la lansarea volumului de versuri despre originalitatea poetică, caracterul liric şi contemplativ a poetei Teodora Jurma, care capacitează subconştientul să exerseze în culoarele iniţiatice a unor forme cromatice în care există viziuni şi trasfigurări neliniştite.
Indubitabil, poeta transmite un mesaj codificat în două capitole: „Litera Q” şi „Voi visa cerceii unei negrese”, mesaj în care gândurile şi emoţiile poetei ne plimbă în lumea unor oglinzi care reclamă „Viaţa albastră a dunelor”. Teodora Jurma confirmă, prin noua apariţie editorială, că este o poetă autentică, sensibilă, care oferă viaţă metaforelor, contemplând singurătate abisală cercetează aspiraţia spre coloanele unei lumi astrale.