marți, 8 septembrie 2009

Karabahul de Munte a devenit o barieră pentru Nabucco


După primii pași de ameliorare a relațiilor dintre Armenia și Turcia, la Ankara s-a pus problema de includere a Erevanului la sistemul Nabucco – pentru tranzitarea petrolului azer. Calea armeană ar trebui să fie una a transportării alternative celeia prin Georgia care este instabilă politic. Dar o îngrădire pentru noul algoritm din jurul gazoductului ipotetic constă în conflictul din Karabah. Bacu a dat de înțeles că transportarea gazului prin Armenia este posibilă doar după reglementarea conflictului din Karabah.
Până la finele anului UE și NATO trebuie să precizeze itinerariul Nabucco, de aceea Ankara a demarat în ritm grăbit finalizarea protocolului de restabilire a relațiilor diplomatice.
Economiștii turci au confirmat că un atare scenariu este real, făcând referire la declarațiile șefului diplomației armene, care a dat de înțeles că țara sa este pregătită să participe în toate proiectele energetice din Caucazul de Sud.
În Azerbaidjan se fac și mai puține discuții, decât în Armenia, despre posibilitatea includerii Erevanului la proiectul Nabucco. Bacu a criticat planurile de deschidere a frontierelor dintre Turcia și Armenia, declarând că aceasta trebuie abordată din perspectiva reglementării chestiunii Karabahului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu