joi, 29 octombrie 2009

Tămâia cu nume de Referendum!


România aintrat într-o febră electorală. Lucrurile au scăpat de sub control în mai multe privinţe, inclusiv în sfera normalităţii. Astăzi nu poţi să ceri o doză de moralitate în actele politicienilor şi nici a secondanţilor acestora. Toată ziua auzim aceeaşi "bună ziua" cu cine e "vinovatul" sau cine e "ciumatul". Şi nu există persoane, care ar putea în viitor să propună o alternativă. la modul de abordare a politicii, din acest considerent politica a devenit pentru mulţi o mare "curvă", o perversitate neîngrădită, un lucru imoral. Practic, i s-a denaturat sensul şi scopul major, cea de iluminare a societăţii. Se inventează mituri şi simboluri noi, fără un sens anume, dar cu un scop îngust. Ni se prezintă "salvatori", croiţi peste noapte, fără nici o zestre intelectuală şi se pun tunurile pe unele instituţii respectate de popor. Sondajele ne obosesc să ne dea creşteri de procente ca şi cum ar creşte salariile oamenilor de aici încolo. Şi cine e de vină? Ni se spune că ar fi preşedintele, guvernul, biserica, partidele, după caz, şi alte instituţii naţionale. Şi vedem cum se scriu reguli şi legi după "bunul plac" al "bunul simţ" al fiecărui actor politic. Cineva zicea zilele acestea că preşedintele nostru e vinovat de toate şi nicidecum din cauza blestematei reguli a majorităţii parlamenatare, care crează o stare de anormalitate în societate.
Mulţi politicieni, ajunşi în parlamentul ţării, au azi o spaimă şi o fobie, că mâine nu vor mai putea avea aceleaşi privilegii, că vor fi excluşi din jocul politic, unde se distribuie savurosul "os". Şi panica e mare, de aceea vin atât de veroşi să ne spună la televizor că ei nu au nici o vină în situaţia creată, că singurul vinovat care trebuie cătat se află în curtea prezidenţială. De ce? Pentru că cineva le-a spus-o franc: "De ce le e frică, nu scapă!".
Aflu cu stupoare şi cu destulă uimire că astăzi se discută despre modele şi vectori politici. O europarlamentară social-democrată, eclipsată de oamenii din anturajul consilierului prim-ministrului rus, cu numele de Geb Pavlovschi, susţine că modelul politic al preşedintelui Traian Băsescu ar fi Putin. Nimic mai fals. Parlamentul rus la luat în braţe pe preşedintele rus, Putin nu a avut războiae cu parlamentarii ruşi. Istoria ne învaţă că singurul care s-a războit cu parlamentul a fost fostul preşedintele francez Charles de Gaulle. După ce partidele franceze instauraseră o dictatură a majorităţii şi dictau tot ce îşi doreau, fiind plătite inclusiv din bugetul statului francez, a apărut acel preşedinte francez care a dorit să facă regulă şi lege în sistemul politic francez. Şi de Gaulle s-a luptat "ambiţia şi ura politicienilor murdari", chiar dacă în anul 1969 a plecat de la putere în urma tot a unui Referendum!
Ce îi doare pe mulţi parlamentari? Referendumul pentru unicameral şi reducerea numărului de parlamentari! Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut că a existat o luptă crâncenă pe care a avut-o cu clasa politică. Chiar dacă unii susţin că nu mai avem nevoie de un marinar care să ne scoată la liman, că sistemul parlamentar actual e perfect şi că gargara prezentată pe Antenele Realităţii face parte?!
Şi azi a mai fost lansată încă o picătura spărgătoare a zidului, care nu a permis deocamdată ca haosul sistemului să acapareze totul. Patru ONG-uri româneşti îl acuză pe Traian Băsescu că urmăreste "prefraudarea" alegerilor prin organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale şi au anunţat că vor cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu referendumul. Mă întreb, doar ce semnificaţie are termenul "prefraudare" şi din ce lexicon a fost preluat şi introdus în uzul cotidian? Nu am ştiut că pentru aţi expune opiniile, iar ca acestea să fie evaluate în societate, are un termen destul de biza-de "prefraudare". Cum se mânâncă această tocăniţă zisă "prefraudare", eu, vă spun sincer, nu ştiu. La unele posturi care bagă "ceaţă" telespectatorilor, cele patru ong-uri au fost revendicate ca voce a societăţii civile. Rămân perplex şi nu înţeleg, de aceea, mă întreb, -cele patru ong-uri înseamnă întreaga societate civilă, sunt acestea oare angajate şi dacă au interese colaterale cu unele partide politice care se opun referendumului?! De ce îşi arogă opiniiile lor cu cele ale majorităţii cetăţenilor?! Cine le dă dreptul şi unde este "bunul simţ" ?!
Prin ideea de Referendum, Traian Băsescu îşi propune să luptăe până la capăt cu sistemul ticăloşit. Mulţi s-au întrebat dacă este lupta lui?! Cred că este o luptă neterminată. De aceea, sunt mulţi dintre acei care au sărit la beregata lui şi l-au descris ca pe un "monstru". De aceea, Băsescu îi sperie şi îi îngrozeşte. De aceea, ni-l prezintă aşa cum ni-l prezintă. Mâine ni-l vor prezenta pe Traian Băsescu că vrea să-l asasineze pe Moş Crăciun şi chiar pe unii îi vor convinge că aşa şi va fi, că au filmuleţe şi deţin alte probe doveditoare. Mă întreb, câţi îi vor crede?
Referendumul reprezintă mai mult decât un act politic, el reprezintă o speranţă că se pot schimba lucrurile inutile în bine.