joi, 2 iulie 2009

OSCE a egalat stalinismul cu nazismul


Data de 23august, ziua când s-a semnat pactul Molotov -Ribbentrop, va fi una specială, de comemorare a jertfelor nazismului şi stalinismului. Decizia a fost adoptată de comisia pentru democraţie a Adunării Parlamentare a Organizaţiei d securitate şi cooperar în Europa, şedinţă care a avut loc în or. Vilnus, capitala Lituaniei. Articolul prin care stalinismul este pus pe aceaşi treaptă cu nazismul este inclus în textul rezoluţiei "Reîntregirea Europei divizate: încurajarea drepturilor omului şi a libertăţilor civile în regiunea OSCE din sec XXI".
Iniţiativa de revizuire a textului rezoluţiei îi aparţine delegaţiilor Lituaniei şi Sloveniei. Pentru sprijinirea documentului s-au pronunţat 30 de deputaţi di 14 state. Următorul pas îl va constitui examinarea rezoluţiei la şedinţa adunării parlamentare, după care aceasta va deveni un document oficial al AP a OSCE. Ziua de comemorare a jertfelor stalinismului, care are loc oficial doar în statele Baltice, va deveni internaţională, iar ţările din fostele republici sovietice vor avea posibilitatea să ceară despăgubiri pentru prejudiciul ocupaţiei, menţionează publicaţia "Komersant". În acelaşi timp, în document se solicită Rusiei ca ţară a OSCE să renunţe de la demonstraţiile de proslăvire a trecutului sovietic şi debarasarea de structurile, care " colorează istoria". Delegaţia rusă din cadrul AP a OSCE a catalogat decizia ca un demers şi gest politic antirusesc. " O evaluare a pactului Molotov-Ribbentrop la făcut congresul deputaţilor poporului în anul 1992 şi adoptarea de noi măsuri pe această temă ar fi de inutilă şi de prisos", a declarat şef adjunctul departamentului informaţii al MAE a Rusiei Igori Leakin Frolof.
Hotărârea OSCE reprezintă un ecou de reparaţie a nedreptăţii istorice. Este un act mai mult moral şi mai puţin politic. Să sperăm ca aceată decizie a OSCE va fi una care va aduce şi în plan politic şi geopolitic o reparaţie istorică, inclusiv pentru NEAMUL ROMÂNESC.

Uniunea Europeană sistează temporar programul său "Parteneriatul Estic"?


Reprezentanţii Comisiei Europene a infirmat sistarea temporară, despre care presa rusă o masificau deja în spaţiul mediatic al Comunităţii Statelor Independente. Comisarul pentru politică externă şi pentru Bună Vecinătate ,Benita Ferrero-Waldner, a transmis prin secretarul său de presă Crsitina Hohmann că realizarea programului UE "Parteneriatul Estzic" se va desfăşura conform prevederilor stabilite. Reprezentantul Comisiei Europene a infirmat comunicatul postului de radio armean "Svoboda", care a difuyat o informaţie cu referire la noul preşedinte suedez al UE.
Anterior presa din spaţiul CSI a anunţat că "preşedintele Uniunii Europene, prim-ministrul Suediei Frederik Reinfeld a declarat că programul "Parteneriatul Estic" îşi sistează activitatea în legătură cu "apariţia unor noi provocări". În afară de criza financiară Reinfeld nu specifică celelalte "provocări". Trebuie să precizăm că Suedia este una din ţările care a iniţiat acest program. În anul 2008 programul "Parteneriatul Estic" a fost aprobat de UE, iar startul acestuia s-a dat în luna mai 2009. Programul este îndreptat ca să consolideze relaţiil UE cu şase state postsovietice- Belorusia, Ucraina, Armenia, R. Moldova, Georgia şi Azerbaidjan.
În context, agenţia Regnum afirmă că reprezentantul special al UE la Chişinău Kalman Mizsei a rămas cu tema de acasă în urmă, întrucât el la 2 iulie, în interviul acordat publicaţiei "Kişinevskii obozrevateli" a declarat că UE spreă în participarea activă a Republicii Moldova în cadrul programului "Parteneriatul Estic".