luni, 21 iulie 2014

Copacul Fluturilor


Existe riscuri legate de simbol și simbolisme, de semne și obiecte semnificate ca și un echilibru indescriptibil între rațiune și afect. Întotdeauna simbolurile nasc contrasimboluri și rațiunea este eclipsată de afectivitate, pentru că germenii sensibilității copleșesc toleranța răbdării. Nu numai mamele care-și maltratează copii tind să reacționeze negativ la emoțiile pozitive, ca să nu vorbim de cele negative, și astfel oglindesc o stare disfuncțională și lipsită de remedierea stării conflictuale interiorizate.
Fluturele Monarh Există o legendă veche potrivit căreia fiecare dorinţă trebuie şoptită unui fluture, pentru ca dorinţa să rămână o mare taină pentru majoritatea fiinţelor de pe tera. Fluturele trebuie lăsat să zboare în drumul său. Fluturele va zbura spre ceruri, cum nu poate vorbi, acesta va duce dorinţa pe aripi direct cerului şi dorinţa se va îndeplini. Legenda veche a fost adaptată la timpurile noi globale de "cercurile Global Area Network" şi s-a concretizat în programul de supraveghere internautică "Monarch Butterfly". Ce știm despre ”Fluturele Monarch”? Fluturii monarhi fac parte din familia Nymphalidae, subfamilia Danainae. Reprezintă, probabil, cea mai cunoscută specie de fluturi în America de Nord. Începând din secolul al XIX - lea au fost indentificați și în Noua Zeelandă, iar în Australia au fost descoperiți în anul 1871, fiind denumiți „fluturi hoinari”, deoarece obișnuiesc să zboare mii de kilometri pentru a-și petrece iarna în anumite zone. Atfel, monarhii din sudul Canadei și cei din nordul Americii pornesc în luna iulie într-o călătorie de peste 2500 km pentru a ajunge în California sau în Mexic, unde își petrec iarna pe copacii oyamel, denimiți, din acest motiv - „copacii fluturilor”. În ceea ce privește Europa acești fluturi pot fi întâlniți în isulele Canare și Madeira, de unde migrează în Rusia, Suedia sau Spania. Aripile, cu o deschidere de 8 până la 12 cm, le sunt viu colorate, remarcându-se ușor în orice mediu și adispun de o dublă funcționalitate: pe de o parte le conferă un aspect plăcut, iar pe de altă parte constituie un avertisment pentru prădători. Păsările care au încercat să mănânce un fluture monarh au renunțat repede la acest aparent „deliciu”, din cauza gustului de nesuportat. Atunci când sunt în stadiu de larve monarhii se hrănesc cu laptele câinelui - plantă ce conține substanțe chimice numite cardenolide, care rămân în corpul fluturelui adult, fiind toxice pentru vertebrate. Deși nu toți membrii acestei specii au aceeasi concentrație de cardenolide, unii fiind practic, inofensivi, păsările au învățat să evite toți fluturii monarhi. Aripile mari, spectaculoase sunt colorate în portocaliu și au imprimate diferite modele cu negru. Deși nu este înrudit cu fluturele monarh, fluturele vicerece are un model aproape identic pe aripi - singura deosebire fiind bulina neagră pe care acesta din urmă o are de-a lungul fiecărei aripi din spate. Asemenărea îi este benefică viceregelui, fiind ocolit de păsările prădătoare, care-l confundă cu monarhul. Numele de „monarh” i-a fost acordat în anul 1874 de către Samuel Scudder, pe motiv că este unul dintre cei mai mari fluturi din natură și că „stăpânește” un domeniu vast. Monarhii trăiesc aproape 8 luni, migrează în timpul iernii, se împerechează în luna martie, își depun ouăle și mor. ***
Motivul care m-a îndemnat să-i iert pe acei indivizi care mi-au făcut rău a fost unul egocentrist. Nu i-am iertat ca să-i vindec, ci iertându-i pe ei, am încercat să cred că doar așa pot să îmi vindec sufletul. Ok, eu credeam că suntem adepții UPG(Unverified Personal Gnosis), un fel de case studies în psihonaliză și cititori ai ordinului Druizilor: http://www.druidry.org/). Îmi pare rău că am bătut la o altă ușă...Mai insist..Iar, aici, la această ușă suntem desprinși din penița lui Badjo și din ”Fraternity of the Hidden Light” sau din ”Grade Of The ORDO STELLA MATUTINA” și tratăm materia cenușie cu îngeri și lumânări virtuale desprinse din ”Godforms and Gods and Godesses”... Indubitabil, lumea, metoforic vorbind, întotdeauna a existat într-un ”ludum serium”- fie că a fost una a plebeilor, a cavalerilor sau a regilor și mai tot timpul s-a desfășurat sub imboldul mistic al ”coarnelor și copitelor”... Un intelectual plin de valori morale consideră că Dracul provine de la Marx: o simbioză între Adam și Eva, între Cain și Abel, între Vultur și Corb... Un banc din perioada socialistă:Discutau doi viermi: viermele tată și viermele fiu. Viermele fiu îl întreabă pe viermele tată:-Tată, noi putem să locuim într-un măr?-Desigur, fiule, răspunde tatăl.- Ș- într-o banană?- nu încetează cu întrebările viermele mic. -Da, fiule. -Și atunci, tată, de ce locuim în căcat?- întreabă iarăși fiul.-Pentru că vezi tu, fiule, aceasta reprezintă sentimentul de a avea o patrie și de-a o onora așa cum se cere... Bancul nu este unul politic și viermele fiu și viermele tată nu reprezintă niște deputați sau miniștri ai patriei noastre... Merita de citit comentariul "Evreii si revolutia!" al Iuliei Malamed, regizor, scenarist şi publicist, mai ales că articolul este scris pentru "Jewish.ru(un site al comunităţii evreieşti globale)."Nu o singură dată am spus că cel mai activ nucleu al Maidanului îl constituie "Sectorul dreptei", în primul rând, şi evreii pe care îi vedem rugându-se în mod regulat în sinagoga lui Brodsky", în al doilea rând.Naţionaliştii ucraineni şi evreii sunt pe aceeaşi parte a baricadei.Împreună sunt o forţă activă.Ei poartă negocieri, ei iau decizii.Ei sunt dispuşi să moară pentru revoluţie(...) Pasiunea(pentru dreptate) şi ura(faţă de duşmani) constituie doi factori ai revoluţiei.Fără aceştia revoluţia nu putea să aibă loc".
Despre viitorul ruso-chinez În presa rusă din anului 2013 exista un excelent articol dedicat viitorului război ruso-chinez: ”China a estimat data când va începe războiului cu Rusia”. ”În China publicația proguvernamentală ”Wen Wei Po” a publicat un material, în care explică că ritmul dexvoltării economice și politice vor conduce la un război necesar cu vecinii apropiați ai Chinei. În lista potențialelor obiective de atac se află și Rusia. Potrivit opiniei jurnaliștilor, în următorii 50 de ani pe China o așteaptă 6 războaie victorioase. Primul va fi ”războiul de unificare a națiunii” din anii 2020-25, adică un război cu Taiwanul, pe care-l va cuceri în decurs de maximum 6 luni. Mai apoi va avansa în Vietnam, pe care-l va ataca în anul 2028-30, ca să restabilească controlul asupra fostelor insule Spartli. În anul 2035-40 China va declara război Indiei, care va avea ca scop cucerirea Tibetului de Sud. În acest război chinezii mizează pe sprijinul Pakistanului, care concomitent trebuie să intre în Kașmirul de Sud. În anul 2040-45 se va arăta un moment favorabil pentru războiul cu Japonia. China intenționează să realipească la teritoriul său insulele Deaoyadao și Rykko, considerate ca fiind ocupate de Japonia. Imediat după războiul cu Japonia va fi atacată Mongolia, dacă cea din urmă nu va accepta ca în mod pașnic să se unifice cu China. Și, în sfârșit, serialul de războaie se va finaliza cu un conflict imensurabil cu Rusia, care este planificat să aibă loc în anul 2055-2060. Anume în acel an îi va veni rândul Rusiei să răspundă pentru faptul că a confiscta de la Imperiul Chinei cireca 1,6 milion de kilometri pătrați. În această perioadă China intenționează să devină lider mondial, să dispună de cea mai performantă armată și să deține orice tip de armament și tehnică militară și astfel să-l doboarea fără mari probleme pe vecinul de la nord”.
Între Dumnezeu și nevroză Diverși psihologi înțeleg în mod diferit cultura umană, inclusiv relația ei cu subconștientul. Z.Freud vedea prin cultură sistemul interzis, care limitează și elimină pasiunile naturale, C.Yung înțelegea cultura ca pe un sistem de simboluri cum ar fi demonii, spiritele, zeii, ideile, legile, teoriile științifice, etc. Așa că sibolurile culturale sunt răspândite larg și sunt regăsite în diverse civilizații: crucea, cercul, aura, floarea de aur, piramida, etc. Mai apoi tindem, datorită asocierilor întâmplătoare, să avansăm să percepem presimbolurile, adică arhetipurile care-s stabile și universale. Iar arhetipurile persistă în conștiința tuturor oamenilor și contribuie ca ei să se înțeleagă unii cu alții. Psihanaliza ca metodologie a înțelegerii culturilor mizează pe reprezentări imaginare. Metodologia procedurilor psihoanalitice își propun să depășească cenzura conștiinței( prin reprezentări speculative, instalare și prejudecăți) și să ajungă către adâncurile profunde ale evenimentelor culturale, artă, comportamentul oamenilor. În acest scop se folosește ceea ce este caracteristic practicii medicale:psihoanaliza. Atenția cercetătorilor este concentrată asupra materialului necontrolat sau slab controlat al rațiunii gândurilor, afectelor, acțiunilor. Ca să obțină o anumită percepție asupra lor ei cercetătorii studiază visele omului, scrierile, aforismele, comunicarea, evenimentele, întâlnirile, acțiunile spontane(rațional care nu pot fi explicate), fenomenele în masă, panicarea colectivă, moda, pasiunile, etc. În afară de metodologiile contemporane, cercetătorii elaborează și alte metodologii, non-standarde și postmoderniste, care au ca studiu înțelegerea culturii și fenomenele culturale. Metoda raționalizării ”omului structural” constă în aceea că el ia realitatea, o diseacă, iar mai apoi o restabilește ca la începuturi. Operațiunea executată pare la primă vedere una insignifiantă, însă, în fapt ea este una extrem de substanțială. Ori, în perioada operațiunii în care este supusă activitatea structurală se naște ceva nou și are un nume:inteligibilitate. Modelul este reprezentat de intelect, aplicat la instrumentul contextual și la semnificația antropologică, care indică istoria omului, situațiile sale, libertatea lui și chiar rezistența afectiv-reflexivă a lui față agresiunile pe care le exercită natura, mediul social și sistemul social-politic. Freud considera că credința în Dumnezeu reprezintă o iluzie, iar religia e o nevroza colectivă.
Despre Ucraina, UE și Rusia: că e la modă Fostul președinte al Ucrainei nu purta negocieri pentru o eventuală aderare la UE, ci pentru asocierea Ucrainei la UE, adică regim fără vize și oportunități economice mai mari în cadrul UE, standartizarea spațiului economic ucrainean și piață deschisă, nicidecum nu se pune problema renunțării la spațiul CSI. Noua viziune geopolitică a UE a fost elaborată prin prisma Programului ”Parteneriatului EStic”, program european(o extensie a Programului vecinătății UE) la care a fost invitată și Rusia, dar care a refuzat. În cadrul negocierilor UE-Rusia, lderii de la Kremlin au zis că nu au nimic împotriva programului UE dacă el se bazează pe o abordare economică și nu are o componentă militară.Fostul președinte ucrainean se comportă ca un negustor și solicită miliarde de euro de la UE, China și Rusia, considerând că statul său dispune de o așezare geopolitică specială. Obține de la Moscova niște credite preferențiale și enunță integrarea Ucrainei în Uniunea vamală (o componentă geoeconomică a Uniunii Eurasiatice, pe care și-a propus s-o creeze Kremlinul, și care dorește să inaugureze o componentă economică distinctă de cea europeană(Atenție,declarațiile fostului președinte afirmă că aderă la blocul geoeconomic estic într-o perioadă când liderii Bielorusiei și Kazahstanului se arată nemulțumiți de formatul Uniunii vamale și consideră că Rusia edifică un imperiu propriu pe seama lor. Mai apoi, după ce a creat o euforie proeuropeană în mediul cetățenilor, schimbă macazul, refuză să semneze acordul și impune niște legi care restricționează drepturile și libertățile omului, democrația în Ucraina( se revine la constituția din anul 1992, se adoptă legea agenților străini, etc.) într-o perioadă record. Ucrainenii se simt mințiți și ies în stradă, încep represiunile și mai apoi are loc victoria Maidanului. Rusia rămâne fără grupuri de influență în sferele puterii în Ucraina și propune federalizarea statului ucrainean, mai apoi anexează, rapid și în mod brutal Crimeea, iar ulterior expediază fel de fel de militari și propagandiști în regiunile estice ale Ucrainei. Dacă pierde Ucraine, blocul geoeconomic al Rusiei nu-și mai are valoarea geoeconomică și demografică aferentă , China și-a anunțat dominația în Asia centrală (mai ales în cadrul Organizației Șanghay), centrul decizional de la Moscova este impus să respecte niște reguli economice, spre exemplu Carta energetică și protocolul adițional cu UE ca să nu mai existe războaie energetice, dacă vrea să aibă pacificatori, nu să enunțe că trupele sale sunt de pacificare, trebuie să-și ajusteze legislația la Concepția militar-politică a OSCE, etc..pentru că până în prezent, în mare parte, în plan internațional Rusia nu s-a ghidat și nu a acceptat regulile impuse de comunitatea internațională, ci s-a condus în mare parte de propriile reguli și de forța militară, de ideea mesianică că există o ”A Treia Roma”. astea sunt considerațiile mele...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu